Tipologiile neîncrederii în sine

Exista cinci tipologii principale ale femeilor care nu au incredere in ele insele. Daca te recunosti in vreuna dintre ele, trebuie sa stii ca radacina ei se afla undeva in copilaria ta, ca urmare a impactului familial si social.

Am extras din cartea Juliei Koloszvari – “10 pasi pentru a deveni o femeie plina de incredere in sine” – o descriere succinta a acestor 5 tipologii, urmand ca ele sa fie discutate pe larg in cadrul cursurilor de feminitate oferite de Afrodita.

Tipologia dominatoarei

Este femeia care simte nevoia sa controleze pana in cele mai mici detalii atat viata ei, cat si a celor apropiati. Nu are incredere ca ceilalti pot face un lucru la fel de bine ca ea. Din aceasta cauza, prefera sa faca totul de una singura. Nu este dispusa sa ceara ajutor si are probleme mari in a accepta o alta autoritate. Are dificultati mari in a se abandona si fuge de intimitate. simte nevoia sa stie absolut toate detaliile pentru a controla orice situatie.

Desi pare o femeie puternica care nu are nevoie de nimeni, aceasta atitudine ascunde o mare lipsa de inscredere in sine. Aceasta pentru ca increderea in sine creste mereu odata cu increderea in ceilalti si in rostul fiecarui lucru pe pamant. Nevoia ei de a controla totul arata o nevoie compulsiva de a nu fi luata prin surprindere pentru ca, subconstient, ea crede ca nu va putea face fata “surprizelor” vietii.

Tipologia victimei

Femeile din aceasta categorie sunt mereu ingrijorate de sanatatea, siguranta sau viitorul lor. nu se simt capabile sa faca fata nici celei mai mici dificultati si de aceea se ingrijoreaza si se plang mereu. In viziunea lor deformata, ele sunt mereu “perfecte”, iar toti ceilalti din jurul lor sunt niste “monstri”. Au tendinta de a evita conflictul deschis atunci cand cineva le supara, iar pentru a se elibera de tensiunile interioare care apar, ele recurg la ironii, rautati si barfe.

Pentru a iesi din acest cerc vicios in care mereu atrag noi suferinte datorita rezonantei create, este important sa isi asume responsabilitatea pentru viata lor.

Tipologia nesigurei

In aceasta categorie intra femeile care vor cu disperare sa fie placute si acceptate. Cel mai mult le sperie ideea de a fi criticate sau respinse de catre ceilalti. Incearca din rasputeri sa nu supere pe nimeni si din aceasta cauza fac compromisuri. Sunt introvertite si retrase. Fiind mereu tacute, cei din jur le pot considera lipsite de inteligenta sau banale. In final, ajung in ipostaza in care nu se mai recunosc, nu mai stiu cine sunt cu adevarat si nu se mai plac pe ele insele, ceea ce le amplifica suferinta si neincrederea.

Femeia nesigura invata sa isi dezvolte increderea in propriile intuitii, ganduri, aspiratii si sa le dea curs, indiferent de ce spun sau cred ceilalti – astfel isi recapata increderea in ea insasi.

Tipologia perfectionistei

Tot ceea ce fac femeile din aceasta tipologie, in viziunea lor, trebuie sa fie perfect: sa se imbrace perfect pentru orice ocazie, sa vorbeasca exact ce trebuie si cand trebuie, sa fie ireprosabile la locul de munca, in casa lor sa fie o ordine desavarsita, cu alte cuvinte, tot ceea ce le reprezinta sa fie ireprosabil.

Aceasta dependenta de perfectiune isi are sursa in neincrederea lor fata de ceea ce sunt ele cu adevarat, ele dorind sa isi dovedeasca in primul rand lor cat sunt de bune. Este necesar sa inteleaga ca este importanta esenta si nu detaliul.

Cultivarea multumirii de sine si a starii de impacare cu ele insele si, prin aceasta, cu intreaga lume, sunt fundamentale.

Tipologia dependentei

Femeia dependenta nu are incredere ca se poate descurca singura, ca poate face fata vietii, si are nevoie mereu de cineva care sa o sustina. In relatia de cuplu, devine complet dependenta de barbat. Il suna de nenumarate ori pe zi si cere confirmari ca este iubita, simte nevoia sa il ajute cu tot ce are nevoie si ii cere mereu sfatul in tot ce face.

Apeleaza des la santaj emotional pentru a-l face atent la nevoile ei. Este femeia care “se pierde” in relatia cu barbatul, renuntand complet la viata ei si imprumutand-o pe a lui. Dar nu face aceasta din prea multa iubire, ci din neincrederea ca este capabila sa aiba o viata personala, independenta. Dependendat ei devine sufocanta si indeparteaza barbatii din viata ei.

Dependenta ar trebui sa realizeze ca se poate descurca foarte bine si singura in orice situatie si sa inceapa sa faca cat mai multe actiuni fara a cere ajutorul nimanui.

Daca iti doresti sa afli mai multe despre cum sa devii o femeie plina de incredere in sine, iti recomand cartea Juliei pe care o poti comanda de aici: http://anima-animus.ro/produs/10-pasi-pentru-a-deveni-o-femeie-plina-de-incredere-in-sine/

De asemenea, te invit la un atelier de feminitate, care te va invata sa iti descoperi si sa iti accepti din plin senzualitatea si erotismul, ajutandu-te sa iti recapeti increderea in tine.

Lasă un comentariu

X