Care este constituția ta fizică și de ce corpul tău arată așa?

Ayurveda este poate cel mai vechi, mai bine elaborat si mai complex sistem de cunostinte medicale de pe glob, cel mai cuprinzator si totodata cel mai usor de inteles sistem de vindecare naturala.

Ayurveda opereaza cu cele trei principii vitale fundamentale (cele trei Dosha-uri) care guverneaza procesul cresterii (anabolism), al mentinerii (metabolism) si al descompunerii (catabolism) si a caror interactiune formeaza tot ce exista in univers, inclusiv forma trupului. Denumite Vata (spatiu si aer), Pitta (foc si apa) si Kapha (apa si pamant), aceste elemente exemplifica trei tipuri de energii, care actioneaza la toate nivelurile in jurul nostru. Desi influenteaza corpul uman, unul dintre aspecte domina, fiind considerat specificul fiecaruia. Tipologiile umane sunt descrise in cadrul sistemului Ayurveda intr-un mod foarte complex si nuantat, iar cunoasterea acestora ofera nenumarate perspective practice de aplicare in aproape toate domeniile vietii.

Tipul Vata

Persoanele care sunt caracterizate de predominanta lui Vata dosha au tendinţa de a avea structuri mai delicate si o aparenta mai zvelta, fiind fie foarte inalte, fie foarte scunde. Persoanele apartinand tipologiei predominant Vata prezinta dificultati in a lua in greutate. Tocmai de aceea, ele dispun de rezerve mici de energie, obosesc repede si de asemenea se dezechilibreaza repede. Pielea lor are tendinta de a fi uscata si rece, foarte deschisa sau foarte inchisa la culoare. Parul este inchis la culoare, uscat, uneori carliontat si predispus la degradare.

Nasul, mainile si picioarele au tendinta de a fi reci din cauza proastei circulatii sanguine ce caracterizeaza acest tip constitutional. Ochii sunt in general caprui; miscarile si vorbirea sunt in general rapide, iar somnul este usor si cu intreruperi dese. Mental, aceste persoane sunt nelinistite si au mereu multe idei noi. Ei sunt creativi si imaginativi, dar prezinta in acelasi timp un sentiment de teama si insecuritate.

Ei sunt de asemenea timizi, nu ştiu sa iasa in fata si dau dovada de mai putina vointa; tocmai de aceea au nevoie de mult mai multi stimuli pentru a-i determina sa devina mai practici. Exista o anumita nota aerata in felul in care ei merg si o calitate usoara in felul in care ei rad. Schimbarea este cel mai probabil a doua lor natura. Simturile predominante pentru tipul constitutional Vata sunt auzul si atingerea. In cadrul ciclului circadian, Vata dosha este predominanta intre orele 2:00-6:00 si 14:00-18:00.

Anotimpul in care ea predomina ca manifestare in natura este toamna-iarna. Gusturile care fac sa creasca Vata dosha sunt amar, picant si astringent. Vata este localizata in colon si unul dintre principalele simptome de agravare este excesul de gaze din intestin. Vata predomina si in par, unghii, piele si articulatii, iar excesul de Vata determina uscarea pielii si a parului, riduri si articulatii intepenite.Atunci cand Vata dosha este in exces apar stari de slabiciune, dorinta pentru mancare fierbinte, tremuraturi, flatulenta, constipatie, insomnie, pierderea functiilor senzoriale, vorbirea disparata, nervozitate, debilitate.

Tipul Pitta

Persoanele apartinand tipologiei Pitta au in general forme medii. Pielea lor calda poate fi foarte delicata si sensibila, avand o pilozitate fina si tendinţe spre albire si caderea prematura a parului. Intrucat pentru tipologiile Pitta temperatura corpului este in general mai ridicata, ei pot sa-si dezechilibreze foarte usor Pitta dosha prin expunere prelungita la soare. Ochii lor sunt foarte sensibili. Starile lor se schimba incet si sunt genul de oameni foarte ocupati, de obicei realizand multe lucruri in viata.

Sunt tipul intelectual, foarte inteligenti, avand o vorbire cu multe tente academice, precisa si clara. Sunt iuti, aprigi, ambitioşi, judecandu-i adesea pe ceilalti. Somnul lor este moderat si prefera climatul mai racoros. Au incredere in fortele proprii si spiritul lor practic razbate din tot ceea ce fac. Aceste persoane tin de obicei la propriile pareri si principii, care pot adesea sa duca la fanatism. Simtul predominant in cazul tipologiei Pitta este vazul.

In ciclul circadian, predominanta lui Pitta dosha este intre orele 10:00-14:00 si 22:00-02:00. Anotimpul in care predomina este vara si inceputul toamnei. Caracteristicile lui Pitta dosha sunt fierbinte si uleios; picant, ascutit, arzator; lichid si acid; curgand mereu intr-un mod lipsit de limitari.

Orice alimente toxice, cum ar fi alcoolul si tutunul duc imediat la un dezechilibru al lui Pitta. Emotiile toxice cum ar fi: gelozia, intoleranta si ura trebuie de asemenea sa fie evitate pentru a pastra Pitta dosha in echilibru. Cresterea lui Pitta dosha se manifesta printr-o paloare a ochilor si pielii, si o decolorare a urinei, fecalelor. De asemenea se mai pot observa un exces de foame sau de sete, senzatii de arsura si somn redus ca durata.

Tipul Kapha

Tipologia Kapha este mai robusta si mai densa decat oricare alta. Persoanele de tip Kapha au tendinta spre supraponderabilitate si retentie de lichide. Pielea este groasa, lucioasa, curata, de obicei cu tente pale sau spre alb, rece la atingere. Firul de par este gros si des, cu aspect sanatos, de obicei ondulat. Ochii sunt albastri sau caprui, mari si atractivi, usor umezi, cu albul ochilor de obicei foarte alb.

Au cea mai mare capacitate de a indura si sunt inzestrati cu mult calm si multa rabdare. Din punct de vedere mental sunt calmi, stabili si fermi. Pot sa fie posesivi si lacomi, dar sunt grijulii si greu de scos din starea lor de calm. Oamenii la care predomina Kapha dosha sunt cei mai multumiti dintre toate constitutiile, dar in acelasi timp par sa fie mai putin pasionali datorita tendintei lor de introvertire si retragere.

Somnul lor este lung si zgomotos. Capacitatea lor de intelegere este mai lenta, dar odata ce au inteles nu mai uita. Se poate observa o anumita greutate in felul in care ei pasesc si un fel de seninatate in zambetul lor. Simturile dominante pentru Kapha dosha sunt gustul si mirosul. Dominanta lui Kapha dosha in cadrul ciclului circadian este intre orele 18:00-22:00 si 6:00-10.00. Anotimpul in care Kapha dosha se manifesta predominant iarna si primavara pana tarziu.

Gusturile care duc la accentuarea lui Kapha dosha sunt dulce, acru si sarat. Caracteristicile lui Kapha dosha sunt: greutate, rece (dar nu atat de rece precum Vata dosha), moale, uleios, care confera lubrifiere, dulce, stabil, care confera imunitate, somnoros. Cresterea dizarmonioasa a lui Kapha dosha duce la slabirea activitatii gastrice, salivare excesiva, apatie, sentiment de greutate, raceala, dispnee, tuse si somn prelungit, eructatii imediat dupa o masa copioasa.

In Ayurveda se considera ca radacina bolilor se afla la nivel psihic si mental si ca inainte de a se manifesta in corpul fizic, o afectiune este deja generata la acest nivel. Gandurile si emotiile noastre predominante genereaza atitudini si modul nostru de comportament, mai mult sau mai putin armonios. Atunci cand sunt dizarmonioase, ele se manifesta ca niste „unde seismice” de adancime, care mai tarziu vor declansa un „seism” de suprafata – viitoarea boala.

Prin urmare, toate remediile si masurile terapeutice ayurvedice se adreseaza cauzelor profunde ale bolilor si nu simptomelor. Chiar daca uneori actiunea lor este mai lenta, ea este profund transformatoare si lipsita de efecte secundare precum in cazul medicamentelor de sinteza.

Articol preluat de pe www.ayurmed.ro

În webinarul Forma trupului feminin și secretele lui am adaptat aceste informații pe specificul femeii și am adăugat metode de armonizare pentru fiecare tip constituțional în parte, în funcție de temperament.

Mă înscriu la webinar!

 

Lasă un comentariu

X