Ce nu știai despre sărut…

Sărutul este ca o carte de vizită pentru prima întâlnire. Cu siguranță, orice femeie știe că dacă bărbatul o sărută bine și între ei există acea ”chimie” care face ca săruturile să dureze cu orele, cu siguranță va dori să se vadă cu el în continuare.

Sărutul poate exprima o gamă largă de emoţii, de la bunătate, tandreţe şi apreciere, la culmile bucuriei, erotismului şi ale pasiunii înflăcărate.

Textele taoiste antice subliniază importanţa sărutului profund erotic, situându-l pe locul al doilea după actul amoros propriu-zis. În est, sărutul a fost întotdeauna considerat ca fiind o parte foarte intimă a actului amoros. Rareori sunt văzute cuplurile chineze sau indiene sărutându-se în public şi până de curând sărutul era interzis să fie prezentat în filmele indiene.

Cu toate acestea, la anumite triburi primitive sărutul este practic necunoscut. Eschimoşii, de exemplu, se salută frecându-şi nasurile, concentrându-se asupra schimbului reciproc de suflu ce rezultă prin respiraţie şi asupra parfumurilor subtile ale pielii.

Sărutul pe gură sau ”contactul porţilor superioare” – cum este denumit el în Tantra – poate fi practicat cu multă îndemânare şi cu o mare plăcere pentru a armoniza profund sentimentele şi emoţiile în cuplu, sărutul având atunci un rol vindecător.

Sărutul este totodată un aspect puternic al preludiului. Se spune, în această direcţie, că forma şi mărimea vaginului unei femei poate fi determinată după forma gurii, iar mărimea penisului unui bărbat poate fi determinat după mărimea nasului.

De-a lungul istoriei, sărutul a fost și a rămas un gest aproape sacru, solemn. Sărutul care consfințește o ceremonie de nuntă datează încă din vremea antică romană, când tradiția consemna că semnarea unui contract era necesar să fie după aceea celebrată printr-un sărut.

În Evul Mediu, biserica catolică a interzis sărutul între ființele umane de sex opus în afara căsătoriei. O soție sărutată de un alt bărbat decât soțul ei era apoi supusă oprobriului public, dacă acest gest era observat.

Totuși, se cunosc multe cazuri în secolul al XIII-lea în care atunci când un bărbat pleca în călătorie soția să îl săruta la despărţire atât pe el, cât şi pe însoţitorul acestuia. Sărutul avea și o funcție de salut în aceea perioadă.

Secolul al XVII-lea şi perioada cunoscută ca fiind Marea ciumă aveau să înlocuiască obiceiul sărutului ca salut cu ridicarea respectuoasă a pălăriei, sărutul în timpul epidemiei de ciumă fiind aspru pedepsit, chiar cu moartea.

Într-un dicționar din secolul al XVIII-lea apare o definiție în felul ei nostimă a sărutului: „sărutare (sau lins pe bot ori plescăit de buze) fiind o izbire sau o unire înflăcărată provenită din iubire în care gura unuia apasă atât de tare pe gura celuilalt încât atunci când are loc dezlipirea buzelor se aude un sunet caracteristic de plăcere”.

În China şi Japonia, săruturile erotice nu aveau loc niciodată în public.

Oamenii din zona de Sud a Oceanului Pacific, pe teritoriul insulei Mangia, nu au cunoscut deloc sărutul până pe la începutul anului 1700, cu ocazia sosirii în acea zonă a europenilor.

Sărutul a fost pentru prima dată studiat în secolului al XX-lea, de istoricul Ernest Crawley, iar el îl considera „o expresie universală a sentimentelor de afecțiune, iubire sau venerare”.

Ideea unei zile speciale ce este dedicată sărutului le aparține britanicilor, iar Organizația Națiunilor Unite (ONU) este cea care a stabilit o zi în care acesta să fie celebrat în toată lumea: 6 iulie.

Sărutul arde calorii și ne ajută să ne creștem imunitatea

Când te săruţi chiar așa, în joaca amoroasă, soliciți între 12 și 30 dintre muşchii feţei, în funcție de pasionalitatea și intensitatea sărutului, numărul de mușchi angrenați atunci va crește. Practic este un mod plăcut de a face exerciții pentru înfrumusețarea feței sau pentru menținerea frumuseții feței. Sărutul este un antidot natural pe care îl avem cu toții la dispoziție, anti-îmbătrânire.

În plus, un sărut arde în mod spontan între 2 și 6 calorii pe minut. În măsura în care dorim să realizăm o cură de slăbire, în loc să mergem la sălile de sport, ne putem angrena în veritabile ședințe de sărut cu iubitul și vom constata că efectele unei astfel de terapii nu vor întârzia să apară.

Peste 4.000 de bacterii sunt schimbate în timpul unui sărut intens. Acestea activează sistemul de apărare al organismului și în felul acesta survine o întărire a sistemul imunitar. Acest aspect se datorează  iubirii care în mod spontan ne inundă ființa atunci când iubim sau atunci când suntem iubiți și suntem gratificați cu sărutări pasionale.

Prin urmare, persoanele care sărută cu multă iubire și adeseori, se îmbolnăvesc mult mai puțin.

Conform site-ului Popular Science, dacă o femeie însărcinată primește astfel o mică doză de virusuri sau bacterii, organismul ei creează anticorpi de care va beneficia și viitorul copil, dacă și-a primit în prealabil doza necesară de săruturi pline de iubire. Totuși, în cazul ființelor umane care sărută în mod formal, fără să iubească, este menționat faptul că unele boli se pot transmite printr-un astfel de sărut.

Chiar și dinții devin mai sănătoși prin sărut. Sărutul stimulează producerea de salivă, care, dat fiind faptul că survine secreție de calciu cu acea ocazie, ajută chiar la întărirea smalțului. Alte efecte benefice ale salivării în exces sunt curățarea gurii de unele bacterii dăunătoare chiar de pe dinți și reducerea depunerilor de placă bacteriană.

În cazul acelora care suferă de alergii, sărutul are o  funcție terapeutică, ameliorând destul de repede simptomele reacțiilor alergice. Având în vedere acest aspect, se impune o astfel de terapie prin sărut, care este gratuită, la îndemâna oricui, cu condiția să iubim din plin. Mai ales pentru ființele umane care suferă de alergii, aceasta este o terapie la îndemâna lor. Conform unui studiu japonez, persoanele care se sărută pasional, cu iubire, au un nivel mai scăzut al proteinei IgE, proteină care declanșează sâcâitoarele simptome ale alergiilor, cum ar fi nasul care curge, gâtul adeseori iritat, lăcrimarea excesivă și inexplicabilă. În conformitate cu studiul japonez pe care l-am menționat, pentru ca sărutul să aibă astfel de efecte antialergice, el trebuie să fie realizat cu multă afecțiune, cu tandrețe, și să dureze cel puțin 30 de minute.

În timpul sărutului plin de iubire între ființe umane care iubesc și care se iubesc, trupul secretă o substanță euforică ce este de 200 de ori mai puternică decât morfina, ceea ce explică starea pregnantă de euforie pe care o trăim în cadrul unor astfel de experiențe împlinitoare. Datorită acestei substanțe, sărutul are și un efect rapid de calmare și chiar de anihilare a durerii. Se cunoaște faptul că atunci când mamele își sărută copiii, durerea acestora trece apoi ca prin farmec.

Statistici trăznite despre sărut

60% dintre bărbaţi şi femei susţin că primul sărut are un impact decisiv în alegerea iubitei sau a iubitului.

O ființă umană petrece în medie 20.160 minute (respectiv două săptămâni) din întreaga viaţă sărutându-se cu ființele umane de sex opus pe care le iubește și care o iubesc.

Aproximativ 50% dintre ființele umane sărută pentru prima dată după vârsta de 14 ani.

Două din trei ființe umane s-a constatat că îşi apleacă spontan capul către dreapta atunci când sărută și 66% ţin în mod spontan ochii închişi.

Potrivit statisticilor din SUA, o femeie sărută în medie 80 de bărbaţi până când se căsătoreşte.

54% dintre femei cu vârste între 18 şi 24 de ani au sărutat cel puţin o dată o fată. 34% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani au recunoscut şi ele că au experimentat cel puțin o dată sărutul cu o fată.

Există unele femei extrem de senzuale, deosebit de sensibile afectiv, care pot chiar experimenta stare spontană de orgasm doar printr-un simplu sărut.

Experiența sărutului este foarte complexă și nu întâmplător în Kamasutra există un capitol întreg cu tipuri de sărut și efectele lor vindecătoare și amoroase.

Ne-am propus să realizăm un webinar despre arta sărutului, în care să studiem tipurile de sărut, tainele tantrice ale sărutului, moduri prin care putem să transformăm sărutul într-o experiență extatică.

Webinarul va fi marți, 23 octombrie, începând cu ora 20:30. Mai multe detalii poți afla aici.

X