Chakrele – centrii noștri de putere

Fiecare chakra sau centru subtil de forță al ființei tale ascunde o putere care, odată dezlanțuită, te ajută și te susține în menirea ta.

Dacă femeia înseamnă forță, putere, atunci cunoașterea și dinamizarea chakre-lor este o necesitate. Aceste informații sunt cunoscute de mii de ani în tradițiile spirituale.

Acești centri de forță sunt centri energetici, nu fizici, și se pot dinamiza și încărca cu energie, se pot trezi prin metode specifice, mai ales prin practica yoga.

Muladhara chakra

Centrul vitalității – Muladhara Chakra – este situat, in plan subtil energetic, la nivelul perineului.

Femeia care are trezit într-un mod armonios acest centru are o foarte mare bucurie de a trăi, este vitală și are energie din plin pentru tot ce are de făcut. 

Dacă ceva îi atrage atenția, este absorbită cu totul în acel lucru și îl realizează, îl susține cu entuziasm și efervescență neobosită.

Fără energie pe acest centru de forță, suntem mereu triste, lipsite de viață, nu ne motivează mai nimic și trăim într-o stare de somnolență, incapabile să ne concentrăm pe ceva anume care ne trezește pasiunea de a trăi.

Această chakra este sursa bucuriei și dacă este trezită, femeia are mereu energie să realizeze lucruri deosebite, este perseverentă, motivată, constantă în acțiunile pe care le face, are răbdare și entuziasm.

Dizarmoniile pe acest centru energetic se traduc și prin posesivitate și atașament față de planul material, nevoia de a strînge cât mai mulți bani, de a crea o situație materială stabilă cu orice preț, dar și prin atașamente sufocante față de iubit, soț, care vin din frica de a-l pierde.

Alte moduri prin care suntem atenționate că energia pe acest centru de forță stagnează sau este puțină și dizarmonioasă este faptul că avem o tendință spre lenevire, spre un somn lung și greu, încetinirea proceselor mentale, tendința de a mânca în exces, interesul pentru lucrurile strict de natură materială.

Swadhistana chakra

Ești o femeie senzuală, drăgălașă, căreia îi place să se joace și să facă dragoste? Să se facă plăcută de către ceilalți?

Ei bine, înseamnă că cea de-a doua chakra, Swadhistana, centrul subtil al sexualității și al integrării armonioase în plan social, este armonioasă și dinamizată în cazul tău.

Femeile care au o charismă puternică, mai ales sexuală, care îl au pe ”vino-încoa” au multă energie pe acest centru subtil de forță. 

Această chakra are un aspect receptiv, yin si un aspect emisiv, yang. Atunci cand, de exemplu, ai o frică excesivă de ”ce spune lumea”, când contează foarte mult pentru tine cum apari în societate și ce impresie faci, înseamnă că această chakra este dinamizată mai mult receptiv si nu tocmai armonios.

Dacă însă ai tendința de a impune celorlalti propriile păreri, tendințe, de a le cere să gândească ca tine, nu înțelegi libertatea omului de a avea propriile păreri, atunci această chakra este dinamizată emisiv foarte mult și la fel, nu tocmai armonios.

Pe de altă parte, bucuria atracției senzuale, erotismul, imaginația debordantă și exuberanța, libidoul, puterea de a te face foarte plăcută fără niciun efort, charisma și puterea de fascinație sunt rezultatul armonizării acestei chakra și a energiei puternice acumulată aici.

Un semn că ceva nu funcționează bine la acest nivel este apariția frustrărilor sexuale, a prejudecățiilor și a inhibițiilor, mai ales de natură sexuală, care generează ulterior în corpul fizic boli legate de aparatul reproducător.

Tot dizarmoniile pe Swadhistana chakra duc la o tendință excesivă și superficială de a căuta distracții, de a pierde vremea cu lucruri inutile și lipsite de valoare, tendința de a bârfi, de a ne împrăștia energia în multe direcții și de a nu finaliza ceea ce am început, tendința de a face sex fără iubire. 

Toate acestea duc ulterior la o stare de gol sufletesc, depresie, senzația de inutilitate, singurătate, spirit critic exagerat, negativism.

Manipura chakra

Multe dintre noi ne plângem că nu avem încredere în sine, că nu avem voință să ducem la capăt acțiunile pe care le începem. De exemplu, începem o dietă și o abandonăm într-o săptămână, mergem la sport trei zile, ne apucăm de un curs și ne plictisim după o oră sua altele.

Din punct de vedere al sistemului de chakre, voința motivația și încrederea în sine țin de cea de-a treia chakra – Manipura Chakra.

Atunci când acest centru de forță al ființei este dinamizat și energizat, ești expansivă, te simți liberă pentru că ai o imensă încredere în sine, ești motivată pentru că vezi rezultatul imediat al acțiunilor tale bine țintite, ai o mare putere de influență, ești fermă și hotărâtă în deciziile pe care le iei, ai autocontrol în orice situație de viață și te descurci orice s-ar petrece.

Totodată, energizarea acestei chakra într-un mod armonios aduce multă autencitate în tot ceea ce faci, plus un ”al șaselea simț” prin care știi imediat când cineva este sau nu autentic în ceea ce spune sau face. 

Astfel de oameni au o capacitate foarte mare de a se regenera și de a se păstra în forma fizică foarte bună chiar și la vârste înaintate. Nu obosec ușor și pot desfășura activități fizice solicitante pe termen lung.

Armonizând această chakra, scăpăm de multe frici, angoase, depresii, neliniști și tensiuni.

Oamenii cu multă energie pe acest centru se remarcă printr-o privire pătrunzătoare, o charismă a ochilor care hipnotizează.

Frica cea mai mare care apare la acest nivel, când această chakra nu este armonioasă, este frica de transformare, că lucrurile nu vor mai fi la fel cum au fost, că ne așteaptă o realitate nouă. Și această frică ne poate bloca evoluția.

Anahata chakra

Am ajuns la cea de-a patra, Anahata Chakra, care este centrul inimii și este situat, în plan energetic la nivelul pieptului.

Atunci când simțim și luăm deciziile din suflet, avem o foarte bună intuiție asupra oamenilor și asupra situațiilor și când simțim iubire și afecțiune pentru oameni și alte ființe, acest centru de forță este dinamizat.

Empatia acționează atunci ca o modalitate de transformare, preluăm stări și emoții benefice de la ceilalți, simțim anumite emoții prin empatie și acele emoții binefăcătoare ne transformă și pe noi.

Apare sentimentul de compasiune care ne permite să intuim exact și cum anume îl putem ajuta pe celălalt, cel care are nevoie. Putem simți ce este în sufletul lui și să îi oferim exact ce are are nevoie, fără să simțim doar o milă care nu îl ajută cu nimic.

Când această chakra este energizată, poți oferi căldură sufletească și susținere cu adevărat.

Oamenii care au dinamizat acest centru subtil de forță sunt foarte puternici și este o plăcere să fii în preajma lor. Totodată însă, nu vor putea fi manipulati, condusi, nu pot fi deteminati să facă ceva ce nu doresc și sunt foarte stabili emoțional. Respiră echilibru, armonie și afecțiune prin toți porii! Emană iubire și înțelegere, sunt foarte atenți să nu îi supere pe ceilalți, iar oamenii le caută instinctiv compania.

Pe de altă parte însă, dacă acest centru este închis sau slab dinamizat, suntem în incapacitatea de a iubi, de aici si expresia ”mi-am închis sufletul”. Omul respectiv nu poate oferi afecțiune, căldură, este o ființă rece și uneori arogantă.

Vishudda chakra

A cincea chakra din sistemul de chakre se numește Vishudda Chakra și este situat, în plan subtil, la nivelul gâtului.

Atunci când este energizat și dinamizat acest centru subtil de forță, omul sesizează legăturile inefabile între tot ce există și își dă seama cu ușurință ce se va petrece dacă face o anumită acțiune. Își dă seama că nimic nu este întâmplător și totul se petrece datorită unei cauzalități perfecte, prin faptul că el a făcut ceva și ceea ce primește este răsplata sau pedeapsa.

Are o foarte mare putere a cuvântului și de aceea ceea ce spune se și împlinește. Puritatea sufletească a unui astfel de om este atât de mare încât nu poate spune decât adevărul și ceea ce este potrivit să spună în momentul potrivit și de aceea se și împlinește.

Energizarea puternică a acestei chakra aduce cu sine o puternică intuiție si chiar premoniție, putitate (și prin aceasta o mare forță lăuntrică), claritate, clarviziune, capacitatea de a primi și puterea de a dobândi orice fel de cunoștințe foarte rapid.

Femeile în special au blocaje mari pe acest centru pentru că, de-a lungul secolelor, nu au avut voie să vorbească, să se exprime creativ,l i s-a impus să ”stea în banca lor”, le-a fost oprimată puterea creativă și a cuvântului, iar acest lucru a creat aceste blocaje la nivel subtil.

Ajna chakra

Al șaselea centru de forță al ființei umane sau, cum mai este numit ”cel de-al treilea ochi”, se numește Ajna Chakra.

Atunci când aceasta chakra este deschisă, dinamizată și energizată nu mai este nimic de lămurit. 

Toate lucrurile sunt clare și totul devine unitar, divin.

Putem transmite telepatic orice stare oricui dorim prin telepatie.

Aici, ființa umană își depășește egoul și totul se realizează instant. 

Este perfect focusat, concentrarea mentală este impecabilă și apare înțelepciunea care vine dintr-o cunoaștere profundă a legilor universului, pe care nu le încalcă niciodată.

Libertatea interioară este imensă atunci când dinamizăm această chakra. 

Nicio convenție socială nu ne mai poate limita, chiar dacă în exterior o respectăm, în interior ea nu mai are nicio valoare.

Sahasrara

Centru subtil ultim al ființei este Sahasrara, situată la nivelul creștetului capului, și reprezintă legătura noastră cu divinitatea. 

Atunci când avem deschis acest centru subtil al ființei noastre, dispare orice sentiment de separare între noi și Dumnezeu și meditația devine o condiție existențială.

Trăim intens stări de fericire beatifică și de unitate completă, extaz. 

Cand  aceasta chakra se deschide, avem capacitatea sa vedem polaritatile, dar sa percepem realitatea dincolo de aceste polaritati (bine/rau, corect/gresit…), sa vedem potentialul a tot ceea ce exista si sa percepem, sa simtim acel intuneric (campul posibilitatilor infinite) din care se naste realitatea. 

Pe măsură ce această chakra se deschide, abandonul în voința divină devine tot mai complet și acționăm în conformitate cu ceea ce vrea Dumnezeu de la noi și cu menirea pe care o avem de împlinit pe Pământ.

În tabăra de feminitate ”Secretele Zeiței” din 14-16 august de la Bran,  vom prezenta pe larg aceste aspecte și vom prezenta metode practice de dinamizare și energizare a fiecărei chakra.

Sinteză realizată de Diana Șerban

X